CONTRAST-consortium ontvangt EUR 4 miljoen voor grootschalig onderzoek naar snelle en betere behandeling van patiënten met een beroerte

Utrecht, 22 November 2022.

De Hartstichting en Hersenstichting investeren EUR 4 miljoen in grootschalig onderzoek mogelijk om de kans op een goed herstel na een herseninfarct, hersenvliesbloeding of hersenbloeding te vergroten.  Het gaat om een vervolgfinanciering van het CONTRAST-consortium vanuit het Impuls-programma dat gestart is in 2017. Het CONTRAST-consortium is een unieke samenwerking waarin alle Nederlandse Universitair Medische Centra en regionale ziekenhuizen samenwerken.

Klinische studies

De komende vijf jaar gaat het CONTRAST-consortium de kans op een goed herstel vergroten bij patiënten met een beroerte door het ontwikkelen van nieuwe behandelingen in het laboratorium, door onderzoek naar het verbeteren van de logistiek voor de behandeling, en door het starten van zes grote klinische studies. Patiënten vanuit de Universitair Medische Centra, maar ook vanuit diverse grote regionale ziekenhuizen, worden geïncludeerd in deze studies. Alle studies zullen worden ondersteund door een centrale beoordeling en statistische analyses van de CT- en MRI-scans die van de hersenen zullen worden gemaakt.

Internationale richtlijnen

Het onderzoeksprogramma wordt gecoördineerd door hoogleraar neuroradiologie prof. dr. Aad van der Lugt, Erasmus MC Rotterdam en hoogleraar acute neurologie prof. dr. Yvo Roos van het Amsterdam UMC. “Wij zijn ontzettend dankbaar dat wij het vertrouwen van de Hartstichting en de Hersenstichting hebben gekregen,” zegt Van der Lugt. “Met de versterking van het Nederlands onderzoek naar diagnose en behandeling van beroertes hopen wij het verschil te maken voor mensen die dit gaan ervaren.” Roos vervolgt: “Binnen CONTRAST zijn wij zeer trots op het feit dat Nederlands onderzoek de behandeling van beroerten wereldwijd heeft veranderd. Op basis van ons onderzoek zijn de internationale richtlijnen veranderd. De ambitie is om de komende vijf jaar opnieuw een dergelijke bijdrage te kunnen leveren.”

Voor meer informatie: